Atopische dermatitis bij de hond

Atopische dermatitis, ook wel bekend als atopie, is een veelvoorkomende huidaandoening bij honden. Het kan erg vervelend zijn voor zowel de hond als de eigenaar, omdat het gepaard gaat met jeuk, roodheid en ontsteking van de huid. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat atopische dermatitis precies is, wat de oorzaken zijn, en wat mogelijke oplossingen en tips zijn om de hond te helpen.

Wat is atopische dermatitis?

Atopische dermatitis is een chronische inflammatoire huidaandoening die wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie op bepaalde allergenen in de omgeving. Het kan voorkomen bij honden van alle rassen en leeftijden, maar bepaalde rassen, zoals de Labrador Retriever, Golden Retriever en Duitse Herder, lijken vatbaarder te zijn. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische aanleg en blootstelling aan allergenen.

Wat zijn de symptomen van atopische dermatitis?

De symptomen van atopische dermatitis kunnen variëren van mild tot ernstig. Veelvoorkomende symptomen zijn jeuk, roodheid, ontsteking, schilfering en korstvorming van de huid. De jeuk kan zo ernstig zijn dat de hond constant krabt, likt of bijt aan de aangedane plekken. Dit kan leiden tot haarverlies, open wonden en secundaire infecties van de huid.

Wat zijn de oorzaken van atopische dermatitis?

De exacte oorzaak van atopische dermatitis is nog niet volledig begrepen, maar het lijkt een combinatie te zijn van genetische aanleg en blootstelling aan allergenen in de omgeving. Allergenen kunnen stoffen zijn zoals pollen, huisstofmijt, schimmelsporen en bepaalde voedingsmiddelen. Het immuunsysteem van de hond reageert overdreven op deze allergenen, wat resulteert in de symptomen van atopische dermatitis.

Tips en oplossingen voor atopische dermatitis bij de hond

Hoewel atopische dermatitis niet volledig te genezen is, zijn er wel manieren om de symptomen te verminderen en de hond comfortabeler te maken. Hier zijn enkele tips en oplossingen:

1. Allergenen vermijden: Probeer de blootstelling aan allergenen zoveel mogelijk te beperken. Houd de hond binnen op dagen met veel pollen in de lucht en zorg voor een goede luchtfiltratie in huis.

2. Voeding aanpassen: Sommige honden met atopische dermatitis hebben baat bij een hypoallergene dieet. Overleg met een dierenarts over de mogelijkheid van een eliminatiedieet om voedselallergieën uit te sluiten.

3. Huidverzorging: Regelmatig baden met een milde, hypoallergene shampoo kan helpen om de huid van de hond schoon te houden en jeuk te verminderen. Daarnaast kunnen verzachtende crèmes en lotions worden gebruikt om de huid te hydrateren.

4. Medicatie: In sommige gevallen kan medicatie voorgeschreven worden om de symptomen van atopische dermatitis te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld antihistaminica zijn om jeuk te verminderen of corticosteroïden om ontsteking te verminderen.

5. Immunotherapie: Voor ernstige gevallen van atopische dermatitis kan immunotherapie worden overwogen. Dit houdt in dat kleine hoeveelheden van de allergenen waar de hond allergisch voor is, worden toegediend om het immuunsysteem te laten wennen en minder heftig te reageren.

Conclusie

Atopische dermatitis is een veelvoorkomende huidaandoening bij honden die gepaard gaat met jeuk, roodheid en ontsteking van de huid. Hoewel het niet volledig te genezen is, zijn er wel manieren om de symptomen te verminderen en de hond comfortabeler te maken. Het vermijden van allergenen, het aanpassen van de voeding, goede huidverzorging, medicatie en immunotherapie kunnen allemaal helpen bij het beheersen van atopische dermatitis.

Meest gestelde vragen

1. Is atopische dermatitis erfelijk?
Ja, er is een genetische aanleg voor atopische dermatitis, maar niet alle honden met deze aanleg ontwikkelen daadwerkelijk de aandoening.

2. Kan atopische dermatitis worden genezen?
Nee, atopische dermatitis kan niet volledig worden genezen, maar de symptomen kunnen wel worden verminderd en gecontroleerd.

3. Hoe lang duurt het voordat de symptomen verbeteren?
Dit kan variëren van hond tot hond. Sommige honden ervaren al verbetering binnen enkele weken, terwijl het bij andere honden langer kan duren.

4. Kan atopische dermatitis worden voorkomen?
Het voorkomen van atopische dermatitis is moeilijk omdat het een combinatie is van genetische aanleg en blootstelling aan allergenen. Het vermijden van allergenen kan helpen, maar het is niet altijd mogelijk om alle allergenen te vermijden.

5. Kan atopische dermatitis besmettelijk zijn voor andere honden of mensen?
Nee, atopische dermatitis is geen besmettelijke aandoening en kan niet worden overgedragen op andere honden of mensen.