Het karakter van een Cão da Serra da Estrela of Estrela berghond

Het karakter van een Cão da Serra da Estrela of Estrela berghond

Als je op zoek bent naar een grote, sterke, loyalistische hond, dan is de Cão da Serra da Estrela of Estrela berghond een uitstekende keuze. Dit ras is afkomstig uit Portugal en wordt vaak gebruikt als waakhond en beschermer van vee. In dit artikel gaan we dieper in op het karakter van deze hond en wat je kunt verwachten als je er een in huis neemt.

1. Geschiedenis en achtergrond van de Cão da Serra da Estrela

De Cão da Serra da Estrela is een oud ras dat al eeuwenlang in Portugal wordt gefokt. Ze werden oorspronkelijk gefokt om te waken over de kuddes vee in de bergen van Portugal. Het ras is vernoemd naar de Serra da Estrela, een bergketen in Portugal waar ze oorspronkelijk vandaan komen.

2. Uiterlijk en grootte

De Cão da Serra da Estrela is een grote, sterke hond met een ruige vacht. Ze kunnen variëren in grootte van 60 tot 70 centimeter hoog en wegen tussen de 35 en 55 kilogram. Hun vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder geel, wit, zwart en grijs.

3. Persoonlijkheid en temperament

De Cão da Serra da Estrela is een loyale en beschermende hond die erg gehecht is aan zijn familie. Ze zijn van nature terughoudend bij vreemden, maar als ze eenmaal gewend zijn aan iemand, kunnen ze vriendelijk en speels zijn. Ze hebben een sterk beschermend instinct, wat ze tot uitstekende waakhonden maakt.

4. Training en socialisatie

Vanwege hun grootte en beschermende instinct is het belangrijk om de Cão da Serra da Estrela op jonge leeftijd te trainen en te socialiseren. Ze moeten leren omgaan met andere mensen en dieren, zodat ze niet agressief worden naar anderen. Het is ook belangrijk om ze te leren omgaan met autoriteit en onderdanigheid.

5. Gezondheid en verzorging

De Cão da Serra da Estrela is over het algemeen een gezond ras, maar ze kunnen gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie en oogaandoeningen. Hun dikke vacht vereist regelmatig borstelen en verzorging om klitten te voorkomen.

6. Veelgestelde vragen

Q: Heeft de Cão da Serra da Estrela veel beweging nodig?
A: Ja, deze hond heeft veel beweging nodig en moet regelmatig worden uitgelaten.

Q: Is de Cão da Serra da Estrela goed met kinderen?
A: Ja, deze hond kan goed overweg met kinderen, maar moet altijd wel in de gaten worden gehouden.

Q: Heeft de Cão da Serra da Estrela veel ruimte nodig?
A: Ja, deze hond heeft veel ruimte nodig en is niet geschikt voor een klein appartement.

Q: Kan de Cão da Serra da Estrela goed overweg met andere huisdieren?
A: Ja, deze hond kan goed overweg met andere huisdieren als ze op jonge leeftijd worden gesocialiseerd.

Q: Hoeveel moet ik verwachten te betalen voor een Cão da Serra da Estrela?
A: De prijs van een Cão da Serra da Estrela kan variëren, maar je kunt verwachten dat je tussen de 1000 en 1500 euro zult betalen voor een puppy.

Conclusie

De Cão da Serra da Estrela is een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een loyale, beschermende hond. Ze hebben een sterk beschermend instinct en vereisen veel training en socialisatie, maar als ze goed worden opgevoed, kunnen ze uitstekende huisdieren zijn. Zorg er wel voor dat je voldoende ruimte hebt voordat je er een adopteert, want ze hebben veel ruimte nodig om te bewegen en te spelen.