Hypertrofische Osteodystrofie (HOD) bij honden: symptomen, oorzaken en behandelingen.

Hypertrofische Osteodystrofie (HOD) bij honden: Symptomen, Oorzaken en Behandelingen

Introductie

Hypertrofische Osteodystrofie (HOD) is een aandoening die voorkomt bij jonge honden en resulteert in ontsteking en zwelling van de groeischijven in de botten. Het treft meestal grote hondenrassen, zoals Duitse herders, Golden Retrievers en Rottweilers, en kan ernstige pijn en mobiliteitsproblemen veroorzaken. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de symptomen, oorzaken en behandelingen van HOD bij honden.

Symptomen van HOD bij honden

Honden met HOD kunnen verschillende symptomen vertonen, waaronder:

 • Pijn en zwelling: De getroffen botten kunnen pijnlijk en gezwollen aanvoelen, vooral rond de gewrichten.
 • Kreupele gang: Honden kunnen mank lopen en moeite hebben met lopen of rennen.
 • Koorts: Een verhoogde lichaamstemperatuur kan wijzen op ontsteking in het lichaam.
 • Verlies van eetlust: Honden kunnen hun eetlust verliezen als gevolg van de pijn en ongemak.
 • Gewichtsverlies: Het verlies van eetlust kan leiden tot gewichtsverlies bij honden met HOD.

Oorzaken van HOD bij honden

De exacte oorzaak van HOD is nog onbekend, maar er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van deze aandoening. Deze factoren kunnen zijn:

 • Genetische aanleg: Sommige hondenrassen hebben mogelijk een genetische aanleg voor HOD.
 • Voeding: Onevenwichtige voeding, met name een teveel aan voedingsstoffen zoals calcium en vitamine D, kan bijdragen aan het ontstaan van HOD.
 • Groeisnelheid: Snelle groei kan stress veroorzaken op de groeischijven, wat kan leiden tot ontsteking en HOD.

Behandelingen voor HOD bij honden

De behandeling van HOD richt zich op het verlichten van pijn en ontsteking, evenals het bevorderen van een gezonde groei van de botten. Enkele veel voorkomende behandelingen zijn:

 • Pijnstillers: Medicatie kan worden voorgeschreven om pijn te verlichten en ontsteking te verminderen.
 • Rust: Beperkte lichaamsbeweging en rust kunnen helpen bij het genezingsproces.
 • Aangepaste voeding: Een uitgebalanceerd dieet met de juiste voedingsstoffen kan bijdragen aan een gezonde botgroei.
 • Fysiotherapie: Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de mobiliteit en het versterken van de spieren rond de aangetaste gewrichten.

Conclusie

Hypertrofische Osteodystrofie (HOD) is een aandoening die voorkomt bij jonge honden en kan leiden tot ontsteking en zwelling van de groeischijven in de botten. Het veroorzaakt pijn, kreupele gang en andere symptomen die de levenskwaliteit van de hond kunnen beïnvloeden. Hoewel de exacte oorzaak nog onbekend is, kunnen genetische aanleg, voeding en groeisnelheid bijdragen aan het ontstaan van HOD. Gelukkig kunnen verschillende behandelingen helpen bij het verlichten van pijn en het bevorderen van een gezonde groei van de botten.

Meest gestelde vragen over HOD bij honden

1. Is HOD erfelijk?

HOD kan een genetische component hebben, maar de exacte erfelijkheid is nog niet volledig begrepen. Het is belangrijk om fokkers te raadplegen en te informeren naar de gezondheidsgeschiedenis van de ouders voordat u een puppy aanschaft.

2. Kan HOD worden voorkomen?

Hoewel het niet volledig kan worden voorkomen, kunnen factoren zoals een uitgebalanceerd dieet en een langzamere groei bijdragen aan het verminderen van het risico op HOD.

3. Hoe lang duurt het herstel van HOD?

De duur van het herstel hangt af van de ernst van de symptomen en de respons op de behandeling. Sommige honden kunnen binnen enkele weken herstellen, terwijl het bij andere honden langer kan duren.

4. Kan HOD terugkeren?

HOD kan terugkeren als de onderliggende oorzaken niet worden aangepakt. Het is belangrijk om de aanbevelingen van de dierenarts op te volgen en regelmatige controles te laten uitvoeren.

5. Kan HOD bij oudere honden voorkomen?

HOD komt meestal voor bij jonge honden tussen de 2 en 8 maanden oud. Het is zeldzaam bij oudere honden, maar het kan voorkomen.

Onthoud dat het vroegtijdig herkennen en behandelen van HOD cruciaal is voor het welzijn van uw hond. Raadpleeg altijd een dierenarts als u vermoedt dat uw hond symptomen van HOD heeft.