Lawaaierig ademhalen bij honden: symptomen, oorzaken en behandelingen.

Introductie:

Heeft jouw hond last van luidruchtige ademhaling? Maak je geen zorgen, je bent niet alleen. Noisy breathing bij honden is een veelvoorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de symptomen, oorzaken en behandelingen van noisy breathing bij honden. We zullen ook enkele handige tips en oplossingen delen om jouw harige vriend te helpen.

Symptomen van noisy breathing bij honden:

Voordat we ingaan op de mogelijke oorzaken en behandelingen, is het belangrijk om de symptomen van noisy breathing bij honden te herkennen. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

 • Luide ademhaling
 • Snurken of piepende geluiden
 • Benauwdheid
 • Hoesten
 • Neusuitvloeiing
 • Veranderingen in eetlust of gewichtsverlies

Als je een of meer van deze symptomen bij jouw hond opmerkt, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Oorzaken van noisy breathing bij honden:

Noisy breathing bij honden kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:

 • Verstopte neusgaten: Als de neusgaten van je hond verstopt zijn, kan dit leiden tot noisy breathing.
 • Keelproblemen: Honden met keelproblemen zoals ontstekingen, gezwellen of vernauwde luchtwegen kunnen last hebben van noisy breathing.
 • Allergieën: Net als mensen kunnen honden allergisch zijn voor bepaalde stoffen, zoals pollen of huisstofmijt. Allergieën kunnen de luchtwegen van je hond beïnvloeden en noisy breathing veroorzaken.
 • Brachycephalic syndroom: Brachycephalische rassen, zoals Bulldogs en Mopshonden, hebben vaak platte gezichten en kortere luchtwegen. Dit kan leiden tot noisy breathing en ademhalingsproblemen.
 • Obesitas: Overgewicht kan de ademhaling van je hond beïnvloeden en noisy breathing veroorzaken.

Behandelingen voor noisy breathing bij honden:

De behandeling van noisy breathing hangt af van de onderliggende oorzaak. Hier zijn enkele mogelijke behandelingen:

 • Medicatie: In sommige gevallen kan je dierenarts medicatie voorschrijven om de symptomen te verlichten, zoals ontstekingsremmers of antihistaminica.
 • Chirurgie: Als de noisy breathing veroorzaakt wordt door anatomische problemen, kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de luchtwegen te corrigeren.
 • Gewichtsverlies: Als obesitas de oorzaak is van noisy breathing, kan een dieet en beweging helpen om het gewicht van je hond te verminderen en de ademhaling te verbeteren.
 • Verwijderen van allergenen: Als allergieën de noisy breathing veroorzaken, kan het vermijden van allergenen, zoals pollen of huisstofmijt, helpen om de symptomen te verminderen.

Handige tips en oplossingen:

Naast de medische behandelingen zijn er ook enkele handige tips en oplossingen die je kunt proberen om je hond wat verlichting te geven:

 • Houd de omgeving schoon en vrij van allergenen zoals stof en pollen.
 • Gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in huis te verhogen.
 • Zorg voor voldoende beweging en speeltijd om het gewicht van je hond onder controle te houden.
 • Vermijd rokerige omgevingen, omdat rook de luchtwegen kan irriteren.
 • Overweeg om een speciaal ontworpen hondenriem te gebruiken die de druk op de luchtwegen kan verminderen.

Conclusie:

Noisy breathing bij honden kan verschillende oorzaken hebben, van verstopte neusgaten tot allergieën en anatomische problemen. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Naast medische behandelingen zijn er ook enkele handige tips en oplossingen die je kunt proberen om je hond wat verlichting te geven. Het welzijn van je harige vriend staat voorop, dus aarzel niet om hulp te zoeken als je merkt dat je hond last heeft van noisy breathing.

Meest gestelde vragen:

1. Kan noisy breathing bij honden vanzelf overgaan?

Noisy breathing kan vanzelf overgaan, afhankelijk van de oorzaak. Het is echter altijd het beste om een dierenarts te raadplegen om de onderliggende oorzaak te achterhalen.

2. Moet ik me zorgen maken als mijn hond af en toe noisy breathing heeft?

Af en toe noisy breathing kan normaal zijn, vooral tijdens inspanning of opwinding. Als het echter regelmatig voorkomt of gepaard gaat met andere symptomen, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen.

3. Kan ik mijn hond zelf behandelen zonder een dierenarts te raadplegen?

Het is altijd het beste om een dierenarts te raadplegen voordat je zelf behandelingen probeert. De dierenarts kan de juiste diagnose stellen en de meest geschikte behandeling aanbevelen.

4. Kan noisy breathing bij honden levensbedreigend zijn?

Noisy breathing kan wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem dat levensbedreigend kan zijn. Daarom is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

5. Kan ik noisy breathing voorkomen bij mijn hond?

Hoewel je noisy breathing niet altijd kunt voorkomen, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om het risico te verminderen, zoals het vermijden van rokerige omgevingen en het handhaven van een gezond gewicht bij je hond.