Parotitis bij honden: Symptomen, oorzaken en behandelingen

Introductie

Welkom bij dit artikel over mazelen bij honden. In dit artikel zullen we de symptomen, oorzaken en behandelingen van mazelen bij honden bespreken. Mazelen is een virale ziekte die vaak voorkomt bij kinderen, maar het kan ook honden treffen. Het is belangrijk om de tekenen van mazelen bij honden te herkennen en de juiste maatregelen te nemen om de ziekte te behandelen en te voorkomen.

Symptomen van mazelen bij honden

De symptomen van mazelen bij honden kunnen variƫren, afhankelijk van de ernst van de infectie. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Koorts
 • Hoesten
 • Niezen
 • Verminderde eetlust
 • Verstopte neus
 • Trillen
 • Lusteloosheid

In sommige gevallen kunnen honden ook last hebben van huiduitslag, diarree en braken. Het is belangrijk om deze symptomen in de gaten te houden en indien nodig een dierenarts te raadplegen.

Oorzaken van mazelen bij honden

Mazelen bij honden wordt veroorzaakt door het canine mazelenvirus. Dit virus wordt verspreid door direct contact met besmette honden of door de lucht via hoesten en niezen. Pups en niet-gevaccineerde honden lopen een hoger risico op het oplopen van de ziekte. Het is belangrijk om uw hond regelmatig te laten vaccineren om de kans op mazelen te verkleinen.

Behandeling van mazelen bij honden

Er is geen specifieke behandeling voor mazelen bij honden. De meeste honden herstellen vanzelf binnen twee tot drie weken. Het is echter belangrijk om de hond comfortabel te houden en de symptomen te verlichten. Enkele tips voor de behandeling van mazelen bij honden zijn:

 • Geef uw hond voldoende rust
 • Zorg voor een warme en comfortabele omgeving
 • Bied smakelijk en voedzaam voedsel aan om de eetlust te stimuleren
 • Houd de neus van uw hond vrij van slijm en verstopping
 • Geef medicatie voorgeschreven door een dierenarts om symptomen zoals koorts en hoest te verlichten

Als de symptomen van uw hond verergeren of aanhouden, is het belangrijk om onmiddellijk een dierenarts te raadplegen.

Conclusie

Mazelen bij honden is een virale ziekte die verschillende symptomen kan veroorzaken, waaronder koorts, hoesten en verminderde eetlust. Het is belangrijk om de symptomen van mazelen bij honden te herkennen en de juiste maatregelen te nemen om de ziekte te behandelen en te voorkomen. Door uw hond regelmatig te laten vaccineren en de juiste zorg te bieden, kunt u de kans op mazelen verkleinen en uw hond gezond houden.

Veelgestelde vragen over mazelen bij honden

1. Kan mijn hond mazelen krijgen van mij?

Nee, het canine mazelenvirus wordt alleen overgedragen tussen honden en niet van honden naar mensen.

2. Hoe kan ik mijn hond beschermen tegen mazelen?

U kunt uw hond beschermen tegen mazelen door hem regelmatig te laten vaccineren en contact met besmette honden te vermijden.

3. Kan mijn hond herbesmet raken met mazelen?

Nee, eenmaal genezen van mazelen ontwikkelt een hond meestal immuniteit tegen het virus en kan hij niet opnieuw besmet raken.

4. Moet ik mijn hond apart houden als hij mazelen heeft?

Het kan nuttig zijn om uw hond tijdelijk gescheiden te houden van andere honden om verspreiding van het virus te voorkomen. Raadpleeg echter altijd een dierenarts voor advies.

5. Moet ik me zorgen maken als mijn hond in contact is geweest met een besmette hond?

Als uw hond volledig is gevaccineerd, is de kans op het oplopen van mazelen klein. Houd echter de symptomen in de gaten en raadpleeg een dierenarts als u zich zorgen maakt.