Teken bij honden

Teken bij honden: een gevaarlijke parasiet

Introductie:

Honden zijn geliefde huisdieren over de hele wereld. Ze brengen vreugde, gezelschap en liefde in ons leven. Maar helaas kunnen onze trouwe viervoeters ook te maken krijgen met teken, een vervelende parasiet die zowel honden als mensen kan besmetten. In dit artikel zullen we dieper ingaan op teken bij honden, inclusief wat teken zijn, hoe ze zich verspreiden, hoe je teken kunt voorkomen en wat je moet doen als je hond een tekenbeet heeft.

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die zich voeden met het bloed van gastheren, zoals honden en andere dieren. Ze behoren tot de familie van de geleedpotigen en zijn bekend om hun vermogen om ziekten over te dragen, zoals de ziekte van Lyme en babesiose.

Hoe verspreiden teken zich?

Teken kunnen zich verspreiden in verschillende omgevingen, zoals bossen, graslanden en zelfs je achtertuin. Ze klimmen op grassprieten, bladeren en takken en wachten geduldig op een gastheer om voorbij te komen. Wanneer een hond langs loopt, laten de teken zich vallen en hechten ze zich vast aan de vacht van de hond. Ze kunnen zich ook vastbijten in de huid van de gastheer en zich voeden met bloed.

Hoe kun je teken bij honden voorkomen?

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om tekenbeten bij je hond te voorkomen:

 1. Controleer je hond regelmatig op teken, vooral na wandelingen in bosrijke gebieden.
 2. Gebruik preventieve middelen zoals tekenhalsbanden, spot-on behandelingen en orale medicatie die teken afweren.
 3. Houd het gras in je tuin kort en verwijder bladeren en ander organisch materiaal waar teken zich kunnen verstoppen.
 4. Vermijd gebieden waarvan bekend is dat er veel teken voorkomen, zoals hoge grasvelden.

Wat te doen als je hond een tekenbeet heeft?

Als je ontdekt dat je hond een tekenbeet heeft, is het belangrijk om snel te handelen:

 1. Verwijder de teek zo snel mogelijk met een tekentang of -haak. Zorg ervoor dat je de hele teek verwijdert, inclusief de kop.
 2. Desinfecteer het gebied waar de teek heeft gebeten met een desinfecterende lotion of zeep.
 3. Houd de teek in een potje of zakje, zodat je hem kunt laten testen op eventuele ziekteverwekkers.
 4. Houd de tekenbeet en je hond in de gaten. Als je merkt dat je hond zich anders gedraagt, lusteloos is of symptomen van ziekte vertoont, neem dan contact op met je dierenarts.

Conclusie:

Teken zijn een gevaarlijke parasiet die zowel honden als mensen kunnen besmetten. Het is van groot belang om preventieve maatregelen te nemen om tekenbeten bij je hond te voorkomen. Door regelmatig je hond te controleren, preventieve middelen te gebruiken en gebieden met veel teken te vermijden, kun je de kans op een tekenbeet verminderen. Als je hond toch een tekenbeet heeft, is het belangrijk om snel en adequaat te handelen om verdere complicaties te voorkomen.

Meest gestelde vragen over teken bij honden

 1. Wat is de beste manier om teken bij mijn hond te verwijderen?
  Het is het beste om een tekentang of -haak te gebruiken om de teek voorzichtig en volledig te verwijderen. Probeer de teek niet te pletten tijdens het verwijderen.
 2. Kan mijn hond ziek worden van een tekenbeet?
  Ja, teken kunnen ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme en babesiose. Het is belangrijk om de teek te laten testen op ziekteverwekkers als je vermoedt dat je hond besmet is.
 3. Hoe vaak moet ik mijn hond controleren op teken?
  Het is aan te raden om je hond regelmatig, bijvoorbeeld na wandelingen in bosrijke gebieden, te controleren op teken. Dit kan helpen om tekenbeten vroegtijdig te ontdekken en te behandelen.